parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kereszttel, körrel és szívvel díszített. Orom- és oldaltornácos, falazott pillérekkel és mellvéddel, az oldaltornác udvari végén faoszlopokkal és lécsoros mellvéddel. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Udvarában nyárikonyha, mellette hasábkemence, rakott tűzhellyel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken épült fésűs előkertes beépítésű 2 házból összeépült, eredetileg egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Oromzata deszkaoromzat, fűrészelt díszítéssel. Utcai homlokzatán két hagyományos, 6 szemes ablak található. Udvari homloktornáca téglával burkolt. A hátsó épületszakasz tornáca faoszlopos, lécrácsos mellvéddel burkolata kő.

Szép állapotban van.