Szent Imre
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, dombon, a temető szomszédságában, szabadon álló templom és külön harangtorony. A templom egyhajós, oromfalas ÉNy-i homlokzattal, a hajónál keskenyebb, enyhén ívelt záródású, záradékában támpillérrel megerősített szentéllyel. Nyeregtetővel fedett, amely a szentély felett lekontyolt. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat, szentélye fiókos dongaboltozatos. Berendezés: jellemzően 19. század vége, 20. század; szószék: 18. század vége. Épült 1754-ben, belsején 1773-ban még dolgoztak. A templomtól Ny-ra harangtorony. Négyzetes alaprajzú, emeletes, sátortetős. A templom bejárata mellett: I. világháborús emlékmű, közelében sírkő, kereszttel.
külső leírás:
A falu középpontjában úttal párhuzamosan, dombtetőn szabadonálló barokk templom és harangtorony. A templom téglalap alakú hajóval, téglalap alakú, valamivel keskenyebb, enyhén ívelt záródású szentéllyel. Nyugati homlokzata közepén, faltükörben téglalap alakú kétszárnyú kapu, felette négykaréjos ablak, majd tagolt főpárkány, az enyhén ívelt oromzatban kicsi szegmensíves ablakocska.
Oldalhomlokzatok falsávokkal 3 részre osztva, középsőben szemöldökgyámos ablak. Szentély enyhén domborodó keleti falán támpillér. Szentélyen bádog, hajón cserép fedés.
A nyugati homlokzat előtt, kissé délnyugatra, szabadonálló, négyzetes alaprajzú, emeletes, gúlasisakos harangtorony.
Mind a négy homlokzata a sarkokon és a homlokzat közepén elhelyezett falsávokkal tagolva. Délkeleti oldalán nagy, kapuszárnyak nélküli szegmensíves bejárat. Emeleten félköríves ablakok, tagolt főpárkány.
Gúlasisakja cseréppel fedett.
enyhe vizesedés