Megújulásunk támogatója:  

A római katolikus templom és a Huszár-kastély műemléki környezete

azonosító:
6843
törzsszám:
6846
szélesség (lat):
N 47° 56,972'
hosszúság (lon):
E 19° 11,789'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Terület
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Műemléki környezet
eredeti főtípus:
Műemléki környezet
megye:
Nógrád
helység:
település KSH kódja:
24174
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A település központjában álló r. k. templom és kastély műemléki környezete a következő lehatárolással: határvonala a 129. hrsz.-ú közterület (a templomtér) ÉK-i sarkából indulva D-i irányba tartva halad el a közterület K-i határa mellett, majd tovább, a Petőfi Sándor u. K-i oldalán a 133. hrsz.-ú telek Ny-i határának a feléig. Ott Ny-i irányba fordulva átkel a Petőfi Sándor u. túloldalára, így éri el a 142/1. hrsz.-ú telek DK-i sarkát, innen Ny-i irányban halad tovább a 142/1., a 142/2. és a 143/2. hrsz.-ú telkek D-i határán. Ezen a vonalon elérve a 143/5. hrsz.-ú telek K-i határvonalát, a metszéspontnál D-i irányba fordulva halad tovább a 143/5. hrsz.-ú telek K-i, majd a telek DK-i sarkánál K-ÉK-i irányba fordulva a D-i határán. A telek Ny-i sarkánál ÉNy-i irányba fordulva vág át a 250/1. hrsz.-ú közterületen, tovább a 72/2. hrsz.-ú úton, elhalad a 3/1. hrsz.-ú telek K-i határa mellett, majd a telek ÉK-i sarkánál Ny-i irányba fordulva megy tovább az É-i határa mentén, s az irányt tartva a 2. hrsz.-ú és az 1. hrsz.-ú telek határa mentén. Elérve az 1. hrsz.-ú telek ÉNy-i sarkát, É-i irányba fordul, s a 368., 369., 370., 371. hrsz.-ú telkek Ny-i határán halad tovább, s ezt a vonalat meghosszabbítva belefut a 3/2. hrsz.-ú földterületbe, mégpedig a Kossuth Lajos u.-tól É-ra, vele párhuzamosan futó utca képzeletben meghosszabbított vonaláig. Itt K-ÉK-i irányba fordulva egyenes vonalban halad a 10/2. hrsz.-ú Felszabadulás utcáig, átkel az utca túloldalára, s a 11. és 13. hrsz.-ú telkek Ny-i határa mentén D-i irányba tartva jut vissza a Kuossuth Lajos u. É-i oldalára. A 13. hrsz.-ú telek DNy-i sarkánál K-i irányba fordulva, a Kossuth Lajos u. É-i oldalán haladva, majd az utca túloldalára a 30. hrsz.-ú D-i határának közepénél átkelve jut vissza a kiindulóponthoz.
külső leírás:
A Kossuth utcának az iskola volt Huszár-kastély és a templom közé eső szakasza, melnyek két oldalán egykor nagy kertekben hol az utca vonalában, hol attól beljebb kisebb-nagyobb kúriák álltak. Ezek nagy része átalakítva ma is megvan. Pld.: Kossuth utca 63.; gázpalackátvevő; Kossuth u. 96. - gazdabolt; Az utcakép egyébként teljsesen egyszerű, falusi utca, kérdés. hogy fenn kell-e tartani az MK-t.
A többi kúria annyira átvakolt és átalakított, hogy nem hiszem, hogy külön-külön érdemes lenne védeni őket.


A Kossuth utcának az iskola volt Huszár-kastély és a templom közé eső szakasza, melynek két oldalán egykor nagy kertekben, hol az utca vonalában, hol attól beljebb kisebb-nagyobb kúriák álltak. Ezek nagy része átalakítva ma is megvan. Pl. : Kossuth utca 63. ; gázpalackátvevő; Kossuth utca 96. - gazdabolt. Az utcakép egyébként teljesen egyszerű, falusi utca, kérdés, hogy fenn kell-e tartani az MK-t.
A többi kúria annyira átvakolt és atalakított, hogy nem hiszem, hogy külön-külön érdemes lenne védeni őket.

Állapotjelentések

2020.12.27 11:25 klo állapot: 3 - pont: 23

A kívánatosnál mindenképpen rosszabb állapotban lévő településközpont. Nagyon ráférne némi pénz erre a falura.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Huszár-kastély (0.219 km)
Juhász-kastély (3.769 km)
Laszkári-kúria (4.972 km)
Prónay-kastély (5.053 km)