Megújulásunk támogatója:  

Frideczky-kúria

azonosító:
6845
törzsszám:
5815
szélesség (lat):
N 47° 56,969'
hosszúság (lon):
E 19° 11,681'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
143/5
település KSH kódja:
24174
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, magasföldszintes épület, kontytetővel. D-i homlokzat középtengelye előtt néhány lépcsőfokkal megemelt portikusz, kettős oszlopokkal, timpanonnal. A homlokzat szélső tengelyeiben pincebejáratok. A belsőben haránt irányú, fiókos dongaboltozatos folyosó, hasonlóan boltozott és síkmennyezetes helyiségek. A tetőtér újonnan beépített. Két, egymástól független, fiókos dongával fedett pincéje van. Építtette a Frideczky család a 18. század első felében, később az Angyal, majd a Barcza családé volt. Homlokzatát 1830-ban alakították át.
külső leírás:
A település központjában, utca vonalától kissé beljebb, az úttal párhuzamosan, nagy kertben szabadonálló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett kontyolt tetejű, részben 18. századi, részben 19. századi kúria. Utcai homlokzata 6 tengelyes, a két szélső tengelyben téglalap alakú vakablak, a középső 4 tengelyben kétszárnyú, osztott téglalap alkaú ablakok. Ablakok körül szalagkeret, kiugró tagolt könyöklőpárkánnyal, ablak fölött akantuszleveles gyámok tartotta egyenes, tagolt szemöldök. Alacsony lábazat, benne minden tengelyben fektetett téglalap alakú pinceablak. Tetőn három szegmensíves padlásablak. Mindkét rövidebb homlokzat 2 tengelyes a fent leírt ablakokkal.
Kerti homlokzat 3+1+3 tengelyes, két szélső tengelyben kicsi téglalap alakú ablak hangsúlyos kőkerettel, vasráccsal, hangsúlyos könyöklővel és szemöldökkel, majd 2-2 fent leírt téglalap alakú ablak, középtengelyben kettős dór oszlopok tartotta portikusz, benne, de nem a középtengelyben kétszárnyú, téglalap alakú bejárat minden dísz nélkül. A bejárathoz 3 karú lépcső vezet fel, a két oldalsó kar enyhén ívelt. A két szélső tengelyben a kisebb ablakok alatt 1-1 szegmensíves záródású kétszárnyú pincelejáró szép szalagkerettel. Erős lábazat, mindkét oldalon a középtengelyben 1-1 fektetett téglalap alakú pinceablak, melyek sarkába belemetsz az íves feljárat lépcsője. Mindkét oldalon a tetőn 2-2 szegmensíves tetőablak. Az épület körül új díszburkolat. Az épület sarkain enyhe faltükörben lekerekítés.
A kert még rendezetlen, viszont problémás a helyszínrajz, amely a kertben jelöli a szomszéd épületet is, de azt a kertből leválasztották és elméletileg nem tartozik az ingatlanhoz. A kertben nincs más épület, holott a helyszínrajz még jelzi, egyedül a nyugati oldalon, a kerítéshez közel kettős WC áll. A tulajdonos elmondása szerint a kerítés mellett, szintén ezen a részen 3 gabonavermet találtak mindenféle hulladékkal feltöltve, amit nem szedtek ki.
Az épület olyan szabálytalan, semmi sem ott van, ahol kell, biztos, hogy a 18. századtól folyamatosan bővítették, érdemes lenne jobban utánanézni az építéstörténetnek.
állapot leírása:
Külső teljes felújítás megtörtént, belső kialakítása nagyrészt, de mivel nem lakják az épületet ez meglátszik rajta. Belsőben vizesedés nyomai.

Állapotjelentések

2020.12.27 11:29 klo állapot: 3 - pont: 23

Láthatóan foglalkoznak az épülettel, a meglehetősen nagy telek is rendezett. A kerítés sajnos a végnapjait éli, de a kúria külsőleg tűrhető állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.