polgárház
városi polgárház
polgárház
Vác Körzeti Földhivatal
Lakóház, barokk, 18. sz.
külső leírás:
Zártsorú, körülépített udvaros beépítésű, emeletes sarokház, barokk, átalakított. Rontott, többtagú öv- és főpárkány osztja két részre. A fszt-en szalagdíszes, könyöklős ablakok, az emeleten újabb szecessziós dísszel lizénák között szalagdíszes, könyöklős ablakok. Kosáríves, kőkeretes kapu az öttengelyes homlokzat közepén. Oldalhomlokzata (Káptalan u. 17.) kéttengelyes, asarokrész konzolosan kialakított.
Kossuth téri homlokzat: térrel párhuzamos, cseréppel fedett nyeregtető 2 modern tetőablakkal. A tetőzetet toldalékokkal kötötték össze a szomszédos épület tetőzetével. Elrontott többtagú öv- és főpárkány. A földszint öttengelyes, közepén kosáríves, kőkeretes, kerékvetős, záróköves kapu. A kapu ácsszerkezete fa, halszálkás, gyalogkapuval ellátott. Állótéglány, szalagkeretes, T-osztós ablakok. Rózsaszín homokkő lábazat. Az öttengelyes emeleten állótéglány, szalagkeretesT-osztós ablakok. A vakolat okkersárga.
Káptalan utcai homlokzat: Utcával párhuzamos nyeregtető összekötve a Kossuth térisarkon az utcára néző trapéz kialakítású tetővel. Öt tengelyes, az első három tengely későbbi, szacessziós átalakítás, vagy hozzátoldás eredménye. Egységes rózsaszín homokkő lábazat. A fszt-en az 1-3. tengelyben állótéglány, keresztosztós, tagolt könyöklős, szecessziós volutás konzolok tartotta szemöldökpárkányos, tükrös ablakok. a tükrökben növényi motívumok. Az emeleten az 1-3. tengelyben modern négyzetes , keresztosztós ablakok. Az eresz alatt tagolt főpárkány, konzolos, tükrös, többszörösen tagolt osztópárkány. A fszt. 4-5. tengelyében lapos íves záródású, a lábazatba befutó, többszörös osztású ablak, talán egy korábbi bejárat. ennél 70 cm-rel magasabban kisméretű, szalagkeretes, T-osztós ablak. A sarokrész konzolosan kialakított. Az emelet 4-5. tengelyében állótéglány, szalagkeretes, T-osztós ablakok. Egyszerű tagolt osztó- és főpárkány, az osztópárkány1 méterrel alacsonyabban van, mint az első három tengelyben.

2010.06.06 17:50 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 47° 46,620' E 19° 7,850' - pont: 3

Az épület jó állapotú lenne, ha végre eltüntetnék a Káptalan utcai homlokzat lábazatán lévő falfirkákat.