Ferences, majd piarista rendház, iskola

kolostor
polgárház
Vác Körzeti Földhivatal
Iskola, volt ferences, majd piarista rendház, barokk, 1727. Bővítve 1781-ben, 1893-ban és 1941-ben.
Zárt sorban épült, kétudvaros, körülépített, emeletes, copf sarokház.
A Köztársaság úti 22 tengelyes homlokzatot egytagú főpárkány zárja le és lekerekített sarkú falsávok tagolják, közöttük egyszerű szalagkeretes ablakok.
A templomhoz kapcsolódó részen a második tengelyben gazdag kiképzésű kőkeretes kapu, hermás pillérén puttók tartják a csigás zárókövű íves lezárást. Ezen belül levéldíszes, egyenes záródású kapu.
Az utolsó, háromtengelyes, magasabb rész már a Konstantin téri szárnyhoz tartozik, amelynek 11 tengelyes (4+3+4) homlokzatát háromrészes főpárkány zárja le és egytagú övpárkány osztja.
A középső három tengely rizalitszerűen kiemelve, földszintje sávozva, emeletén kettős félkörívesen záruló lizéna-keretek, a széleken lizénáktól keretelt tükrök. Az ablakok egyszerű szalagkeretesek, alattuk tükör, felettük főpárkányhoz kapcsolódó táblás dísz. Kapu a középtengelyben, kőkeretes, félköríves, zárókővel.
Az északi szárny a Krauss-féle alaprajz szerint szintén 22 tengelyes volt, melyből a refektórium öttengelyes része középrizalitszerűen kiemelkedik.
A Konstantin téri szárny szintjei fél emelettel magasabban épültek.
A hátsó, K-i udvaron 1990-es évek elején épült modern tornaterem.
Szerkezetileg jó állapotban, a héjazat, vakolatok, burkolatok javítandók.

Az épület állapotában nincs lényegi változás. A nyugati oldal lábazata rosszabb, talán ott jobban vizesedik. A homlokzaton javítások.

Rendőrség (0.146 km)