Római katolikus kápolna

kolostor
Vác Körzeti Földhivatal
Kórház és r.k. kápolna, volt irgalmasrendi zárda, barokk, 1751-1758.
Kápolna:
A zárdával egybeépített 13 tengelyes együttes déli, három tengelyét foglalja el.
Egyemeletes épület, emeletén nagyméretű, íves záradékú ablakokkal. Földszintjén tengelyben kőkeretes, lizénás, párkánnyal lezárt kapuzat. Mellette kisméretű íves ablakok, barokk vasrácsokkal. Emeleti ablakok alatt mélyített tükör van. Belseje csehboltozatos, íves szentélyzáródású tér. A freskók erősen átfestettek. Berendezés barokk, ill. 19. sz. elejéről származik.

Kórház:
A kápolnával együtt a 18. sz. végén épült, vélhetően két középkori telek összevonásával.Utcai homlokzatán 3+7+3 tengely, a végeken kis kiülésű rizalittal. a rizalit ablakai emeleten és fszt-en egyaránt félkörívesek, míg a többi ablak és ajtó egyenes záródású. a fszt-i nyílásokat kosaras vasrács díszíti. a rizalitok és az épület tengelyében volt eredetileg a ház 3 kapuja.

Az épület egyemeletes, emeletén hattengelyes, földszinten háromtengelyes (kosáríves kapu, két oldalán egy-egy ablak), 1751-ben emelt barokk ház.
Emeleti nyílásai 20. századi szerkezetek, csupán a földszinti nyílások ülnek eredeti helyükön.
Egy századforduló tájáról származó fényképen az emeleten is négy ablak látható, megfelelően a földszint ritmusának. A mai emeleti nyílások bevágásának, kialakításának korát helyszíni kutatás segítene megállapítani (feltehetően 1930 körüliek).
Az emeleti vakolt keretű ablakok alatti keretezett köténymotívum egyezik a szomszédos nagy épület ablakai alattiakkal. A kis kiülésű osztópárkány alatt a földszintet vakolatsávozás díszíti.
Az eredeti barokk homlokzati architektúrát - építési évszám a kő kapukereten: 1751 - ma nem ismerjük.

Az épület a felújítás óta kiváló állapotnak örvend.

Kanonok-ház (0.065 km)