polgárház
polgárház
Vác Körzeti Földhivatal
Lakóház, késő barokk, 1800 körül.
külső leírás:
Fszt-es, az utcával párhuzamos nyeregtetős, 7 tengelyes, tagolt főpárkányos barokk lakóház, középen kőkeretet utánzó, festett szalagkeretes, kosáríves, kerékvetős, féloszlopok határolta kétszárnyú, középen gyalogkapuval ellátott kapu. A zárókövön nincs évszám. A kapuszerkezet eredetinek látszik. a kapualj síkmennyezetes, belül három oldalról beépített udvar.
Rózsaszínre festett homokkő lábazat. A kaputól balra az első 3 tengelyben T-osztós, állótéglány ablakok mélyített négyzetes mezőben, a fal fehérrae és lilára festve. Mögöttük egy heyliség.
A kaputól jobbra mélyített mezőben állótéglány, duplatokos, modern asztalosszerkezetű ablakok, mögöttük eg síkmennyezetes szoba és egy konyha van.

Udvar:
Bal oldali szány 9 tengelyes, első 5 tengelyében félnyeregtető, a tető a szomszéd házhoz kapcsolódik, az utolsó 4 tengelyben teljes nyeregtető, ez a rész eredetileg gazdasági szárny lehetett. Az első tengelyben enyhén íves záródású ajtó, a 4. tengelyben pincelejáró: két szárnyú szálkás ajtó 19. sz. közepi szerkezettel. Az összes nyílás korabeli, hozzáragasztást csak a tetőzet tükröz. A nyílások hagyományos elrendezést tükröznek: szoba-konyha-szoba-pincelejáró.
Az utcai front belső, udvari oldalának bal oldalán omladozik a vakolat, így kilátszik a vályogtégla falszövet.
Jobb oldalon gazdasági épület.

Kívülről úgy tűnik, rendben van, bár a reklámok erősen rontják az összhatást.