Római katolikus ferences templom (Szent Simon és Júdás Tádé apostolok)

r.k. szerzetesrendi templom
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ferences rendház (trsz.: 4259) É-i oldalához épült, utcavonalon álló, egyhajós, Ny-i homlokzati tornyos templom, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A Ny-i homlokzat középtengelyében vázadíszes párkánnyal lezárt, oszlopos kőkeretű kapu, 1760-as évszámmal. A hajóban csehsüveg-, a szentélyben csehsüveg boltozat és félkupola. A hajó Ny-i végében pilléres-íves, csehsüveg boltozatos, falazott orgonakarzat. Falképek és kifestés a hajóban és a szentélyben: 1770 körül, a szentély ÉNy-i falán: 1944 (Kékessi Márton). A hajóban márvány kriptafedlap 1737-ből, Herczegh Márton Illés adománya a ferences testvéreknek. Barokk kő szentélyrekesztő korlát. Berendezés: jellemzően 18. század második fele. A főoltárt Hrabovszky Antalné Kiszeli Judit adományozta. Alapkőletétel: 1728; boltozás: 1734. 1734-ben a Szent Adalbertnek szentelt templomban már misét mondanak. 1768-ban a templom Szent Simonnak szentelve. 1944-ben felújítás, a falképek, kifestés restaurálása. A II. világháborúban megsérült torony helyreállítása: 1970. A templom előtt kőkereszt, aranyozott korpusszal: 1890.

Nincs változás az előző jelentésem óta

Kőkereszt (0.008 km)