Ferences rendház

kolostor
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A r. k. ferences templom (trsz.: 4258) D-i oldalához épült, utcavonalon álló, téglalap alaprajzú, zárt udvaros, egyemeletes, részben alápincézett, nyereg-, illetve félnyeregtetős épület. Ny-i homlokzata bal szélső tengelyében néhány lépcsőfokkal megemelt, szegmentíves nyílás mögött záróköves kőkeretű kapu. Átalakított homlokzatok, a K-i szárny udvari homlokzata előtt utólagos lépcsőtoldalék. Egy-, illetve kéttraktusos belső, a folyosókon fiókos dongaboltozat, a helyiségekben változatos típusú boltozatok. A folyosókon és az emeleti helyiségekben részben eredeti burkolatok. Falkép az É-i szárny emeletén, az elfalazott oratóriumnyílás mellett: 18. század második fele. Néhány építéskori nyílászáró. A refektóriumban 18. századi stukkók, faburkolat és kályha. Az építkezés kezdete: 1728; a tervrajzokat, egyes iparosmunkákat a rendtagok készítették. A 20. század elején a ferencrendiektől a kapisztránusok vették át a rendházat. A 19. és 20. században átalakítva, nyílászárók, burkolatok részben cserélve. Kutatás: 2001; homlokzatfelújítás: 2002.

Jó állapotban van az épület