Bándoli vár helye

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Régészeti emlék
Bándol külterületén, a mai templomtól mintegy 700 m-re északnyugatra.
Rövid leírás:
Bándol azon helyek közzé tartozik, melyekről a középkorból igen kevés híradás maradt fenn, illetve a hagyományuk feledésbe merült. Csak újkori újratelepítése után lép ismét ki a történelem homályából.

Feltételezhető egy középkori erődítés megléte itt, mert oklevelekben megállapodás és jogügylet keretében ennek pusztulásáról írnak.

Valószínűleg az itt húzódó út védelmére létesülhetett a mai falutól északnyugatra. Itt egy kb. két hektár nagyságú szántó közepén egy markáns domb területe ma megműveletlen maradt. Ettől északra a vetést elárasztja a felszíni törmelék, sőt tőle nyugatra a köves területen egy négyszög rajzolódik ki. A kövek lemezesen töröttek, a felületükön azonban nem látszik friss törés és falazásra alkalmas az alakjuk. Olyan benyomás támad, hogy itt például egy vagy két kisebb épület szárazon rakott falának alapjait illetve szerkezetét helyenként szántás közben az eke kiforgatta és a kiszántott kőmennyiség egy ésszerű gazdálkodást ezen a területen kérdésessé tett. A viszonylagos rövid használat mellett szól a kísérő régészeti leletek leletek (kerámiatöredék, fémdarabok stb.) teljes hiánya.

A leírás forrása: varak.hu
örs