Rupprecht-kastély

A kép forrása: Robert Heilinger/wikipedia.org
Markt Neuhodis 1
A település K-i kivezető útjs mellett, park közepén
Rövid leírás:
A települést a Németújvári grófok alapították, s német telepesekkel népesítették be. Első írásos említése 1374-ből származik. A 17. században mezővárosi rangra emelkedik.

Az eredeti, udvarház szerű kialakítású kastély a 18. század 2. felében épült, egyszerű, jórészt dísztelen, barokk stílusban. Az egyemeletes épület két szobájában máig megőrződött az ebből az időszakból való, egyszerű stukkódíszítéses mennyezet. A folyosón egy 1700 körüli, kovácsoltvas rács található.

A 18. századi épületet bővíti ki Tassilo von Rupprecht 1879-ben. A szimmetrikus alaprajzú épület jobb és bal végén egy-egy a főszárnyra merőleges tengelyű, kisebb mellékszárny található.

1967-ben az akkor már romos épületet megvásárolta és rendbe hozta két művész: Rudolf és Christine Kedl. Az így megmenekült, felújított épületben, ill. annak parkjában saját műveikből galériát és szoborparkot hoztak létre, melyek jelenleg is látogathatók.

Zsidó temető (2.837 km)
Kastélykert (3.264 km)