Megújulásunk támogatója:  

Keresztelő Szent János római katolikus plébániatemplom


A kép forrása: Ueb-at/wikipedia.org
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 17,764'
Hosszúság (lon):
E 16° 23,781'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában egy dombon áll, körülötte temető
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A települést a Németújvári grófok alapították, s német telepesekkel népesítették be. Első írásos említése 1374-ből származik. A 17. században mezővárosi rangra emelkedik. A falu lakói 1580 körül felvették a református hitet. 1634-ben gróf Batthyány Ádám nyomására mindenki rekatolizált. Önálló plébániaként 1939 óta működik.

A templom középkori alapokon nyugszik. Az egykori templom maradványait felhasználták a jelenlegi, barokk templom építésekor 1776-ban. A keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős templom egyszerű, barokk építmény. Keletre néző szentélye egyenes záródású. A téglalap alaprajzú hajó nyugati végében található a gúlasisakos harangtorony, amelynek földszintje valószínűleg középkori. A hajó nyugati részén található a széles íveken nyugvó, négyzetes karzat.

A templomtér belseje pilaszterekkel felosztott. A szentélyt keskeny diadalív választja el a hajótól. A főoltár 1754-ben készült barokk stílusban. 2 emeletes, oszlopos kiképzésű, négy faszobor díszíti: Szent Jakab és Fülöp apostolok, valamint Szent Kozma és Damján. Középen található az 1776 körüli oltárkép, amely Krisztus megkeresztelkedését ábrázolja. 18. századi mellékoltárainak témái: Nepomuki Szent János (körülötte Szent Sebestyén és Rókus faszobrai) valamint a Lourdes-i kegyszobor. A 18. századi szószéken a négy evangélista ülő szobrai láthatók.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2014-07-11 17:27:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zsidó temető (2.966 km)
Kastélykert (3.409 km)
Díszkút (3.415 km)