Megújulásunk támogatója:  

Csókás-hegyi vár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 47,042'
Hosszúság (lon):
E 25° 40,351'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi határában emelkedő Csókás-hegyen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Baróti- (Hermányi-) hegység D-i végében, az itt É-ÉNY-ra tartó Olt jobb partján, a K-ről érkező Erősd patak torkolatánál fekszik Erősd (Ariuşd) falu. A falu É-i határában találjuk a Csókás-hegy É – D-i hegynyúlványát, melynek D-i végén található a vár kb. 150 m x 80 m-es kifli alakban elnyúló platója. Nyugatról az Olt és keskeny síksága, délről és keletről a szakadékos Csókás-árok határolja, északon pedig egy nyakátvágás határolja el a Csókás gerincétől.

A vár első részletes leírását a 19. századból, Orbán Balázstól ismerjük: „Erősdön innen negyed órára egy önálló, elől az Olt, hátul a Várpatak mély medre által körül ölelt Csókás nevü hegycsúcs van, melyre a hagyomány várat helyez. Ennek azonban jelenleg csekély nyomai látszanak. A hegynek keletre lejtősülő, körülbelül 400 lépés kerületü fennlapja szántóföld levén, egészen át van alakulva; csakis e fennlap szabályszerü idoma, a nyugati ormon elvonuló félkör alaku gátony és sáncz, valamint az ezenkivüli hegynyaknak átmetszése mutatja, hogy itt emberkéz idomitott; mondják, hogy a mult században még magas kőfal állott, de annak szép lapos köveit elhordva, az erősdi templomkeritésbe épiték; e mellett sok vastag cserépdarabot fordit fel az eke.”

A vár területének ÉK-i része K-i irányba lejt, és néhány méterrel alacsonyabb szinten van, mint az É-D-i irányú központi várterület. A jelenleg kaszálónak használt terület peremén itt-ott megfigyelhető az egykori kerítőfal földdel fedett vonulata, és az É-i végében látható a régészeti kutatóárkok maradványa. A várat az É-i részen 15 m széles és 4-5 m mély átvágás választja el a fennsík többi részétől. A vár területén építmény felszíni nyomát nem láttuk. A platót – az É-i árkot leszámítva – nem keríti árok. A várból hallstatt-kori és Árpád-kori leletek kerültek elő, melyek a vár használatának korát is meghatározzák.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-07 08:38:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Hollaky-kúria (6.464 km)
Földvár vára (6.527 km)
Tatárvár (6.839 km)
Séra-kúria (7.753 km)