Megújulásunk támogatója:  

Dancs-kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 21,416'
Hosszúság (lon):
E 20° 19,416'
Védettség van?
nem
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli szélén, a fő út nyugati oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluról az első írott adatok a 13. századból maradtak fenn. A település birtokosai között a Dancs család már a tatárjárás előtt felbukkant és meg is maradt egészen a 19. századig. A Sajó-parti faluban ekkor egy kastéllyal és egy kúriával is rendelkeztek.

A korábbi előzményekre a 19. század második felében, klasszicista stílusban épült kastély a falu déli szélén, kis park közepén, az országúttól némileg hátrahúzva áll. A földszintes, \"L\" alaprajzú, nyeregtetős ház délkeleti sarkát csinos saroktoronnyal is díszítették.

A kastélyt 1945 után az újra berendezkedő csehszlovák hatalom államosította, régi tulajdonosait elzavarta Kövecsesről. Egy ideig a falu iskolája működött benne. E korszak leginkább megmosolyogtató részlete a kastély utcai homlokzatának tengelyében a párkány fölé emelkedő kis oromzat, ahol az új tulajdonos fontosnak tartotta levésetni a Dancs címert és a csehszlovák kommunista országcímert tetetni helyébe. Viszont az állam semmilyen mértékben nem törődött az épület karbantartásával: amikor a ház komolyabb felújításának igénye merült föl, inkább kiürítették és sorsára hagyták. Így ma a kastély elhagyatott, gondozatlan, állaga rohamosan pusztul.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája alapján készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-01 13:26:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bíró-kúria (2.115 km)
Darvas-kúria (2.758 km)
Soldos-kastély (2.900 km)