Megújulásunk támogatója:  

Deván viadukt


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 46,473'
Hosszúság (lon):
E 17° 33,822'
Védettség van?
nem
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a várostól északra, Vágújhely-Verbóc vasútvonalon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az egykori Nyitra vármegyei Miava várost a 16. század végén a Magyar Királyság különböző területeiről ide érkezett telepesek hozták létre. Miután a Felvidék az I. Világháborús vereséget követő "Trianoni Béke" értelmében Magyarországtól az újonnan kreált Csehszlovákiához került, az új államalakulatnak számos problémával kellett szembenéznie. Ezek egyik legsúlyosabbika a cseh-morva és szlovák országrész közti közlekedési lehetőségek nyomasztóan kis volumene volt. Amint lehetett, a csehszlovák állam ezért hozzálátott új közlekedési vonalak kiépítéséhez.

E munkák egyikekén létesítettek vasúti összeköttetést a Vág nyugati partján futó vonal és Morvaország között. A Vágújhelynél elágazó vonal Miaván keresztül haladt egészen Verbócig, ahonnan morva területen haladt tovább. A terep nem kedvezett a vasútépítésnek, a nagy szintkülönbségek áthidalására számos viaduktot, hidat és alagutat kellett megépíteni. Ezek sorában épült fel a Miava határában, egy völgy fölött található Deván viadukt is. A 209 méter hosszú vasúti műtárgy 5 nyílással rendelkezik. A központi rész három hatalmas, vasbetonból készült, tört kővel burkolt pilléren nyugszik. Az ezek közötti egyenként 49 méteres távolságokat acél rácsos tartós hidelemekkel kötötték össze. A híd két végén további 1-1, 24 m fesztávú ív található.

A vasútvonalat, amelynek e viadukt is része volt, 1927-ben adták át a forgalomnak. Ekkor ez volt az ország egyik legnagyobb méretű viaduktja. A II. Világháború idején a híd megrongálódott, de helyreállítását követően máig használatban van.

A leírás adatainak forrása:
Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-06-11 12:35:48
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.