Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 55,759'
Hosszúság (lon):
E 24° 27,574'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Alcina, a település nyugati szélén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Alcina a legkorábbi, 12. század végi szász települések közé tartozik. Északi részén, egy magaslaton áll a templomvár és a paplak. Plébánosát, Jánost 1349-ben egy peres ügy kapcsán említik, ekkor tehát a templom már állt. A torony nélkül épült templom építését azonban ennél jóval előbbre, a 13. század elejére datálják. Eredetileg háromhajós bazilikának épült: a főhajó szentélye félköríves záródással, a mellékhajók pedig egyenes záródással, sík mennyezettel.
Ismeretlen időben, de feltehetően a 15 század első felében a templom elpusztult. Erre utal, hogy 1454-ben az alcinai plébános az elpusztított templomból elrabolt tárgyakat visszaköveteli, melyekre a templom felújítási költségeinek fedezése miatt nagy szükség van. 1493-ban a török dúlások során rongálódott meg ismét az épület.
1509-ben alakították át csarnoktemplommá. A félkör alakú szentélyt elbontották, helyette felépült keskeny csúcsíves ablakokkal a nyolcszög három oldalával záródó szentély.
A főhajó mennyezete a 15. században keresztboltozattal készült el. A déli oldalhajó nyugati oldalán egy Krisztust ábrázoló zárókő látható az eredeti boltozatból. A másik két zárókő (Agnus Dei és Krisztus-fej) a Bruckenthal Múzeumba került. A magasított oldalhajók is keresztboltozatot kaptak. Az újjáépült boltozat miatt a félköríves ablakok a padlástérbe kerültek.
A 15. század vége táján épültek ki a várfalak a templom körül. A templomot egy ovális kerítőfallal vették körbe, ami kelet-nyugati irányban 75 méter, észak-déli irányban 62 méter. Keleten a kerítőfal kétszeres. Mind a négy égtáj felé egy-egy tornyot emeltek. A keleti tornyot később kaputoronnyá építették ki.
1853-ban a régi harangtornyot lebontották, majd 1856-1858 között megépült a mai harangtorony. A templom és a tornyok javításáról 1858-ból maradt fenn írásos feljegyzés. 1859-ben emelték a ma látható sekrestyét a főoltártér déli oldalán. Ebből az építési fázisból származhat a főoltár lapos mennyezete is.
A várfalak a 20. század elejére igen rossz állapotba kerültek. 1914-ben az északi torony beomlott. A 20. század elején a falakhoz támaszkodó termény kamrákat elbontották.

A leírás és a képek forrása: várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-22 09:15:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vurpód vára (11.385 km)
Toldi-várkastély (14.708 km)
Várhegy (15.598 km)