Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: Andi Stirner / wikipedia.org
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 55,769'
Hosszúság (lon):
E 24° 38,506'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SB-II-a-B-12587
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Vessződi (Rohrweiher)-patak mellett fekszik Vessződ község.

A vessződi háromhajós plébániatemplom a 13. században már bizonyosan megvolt, első ismert említése azonban csak a pápai tizedjegyzékben történik 1332-ben, papja ekkor Jakab. 1494-ben új templom építésére érkezett pénzügyi segély, így a 16. század elején a korábbi épületet gótikus csarnoktemplommá alakították át. Ennek során a szentély fölé vártornyot emeltek. A hajókat ma keresztboltozat fedi, ablakai félkörívesek. A régi templomból megmaradt rozettás szemöldökkövet 1968-ban múzeumban helyezték el. A nagyharang a 15. századból való, a barokk kori oltár pedig 1741-ben készült el. Középső képén a keresztrefeszítést - M. Stock szebeni festő művét - láthatjuk.

1500 körül a templomot körfallal és erődítménytornyokkal megerősítették. A téglalap alaprajzú várfalhoz egy 1857-es leírás szerint négy - két négyzetes és két kör alapú - torony csatlakozott. A templomerőd nyugati oldalán dongaboltozatú kaputornyot építettek. 1506-ban a templomvárat ”Fortalitium”-ként említik. 1707- ben a császári hadak bevették és kifosztották. 1784-1785 között a kaputornyot a templommal egy ívelt boltozatú folyosó készítésével összekötötték. A 19. század második felében a körfalat és a tornyokat lebontották, kivéve a kaputornyot és egy húsz méter hosszú, öt méter magas falszakaszt a déli oldalon.

A leírás forrása: varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-16 01:03:58
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.