Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 42,726'
Hosszúság (lon):
E 25° 37,992'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település főutcáján
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Brassótól északra, 7 km-re található Barcaszentpéter település (középkori nevén Szentpéter ill. Petersberg), melynek központjában erődtemplom magasodik.

A községet 1415-ben és 1425-ben említik, 1600-ban tatárok dúlták fel. 1611-ben Báthory Gábor a falu határában ütközött meg Brassó szövetségesével, Ráduj vajdával. 1658-ban Szentpétert újból a tatárok pusztították el. 1706-ban Pekri táborozott itt kurucaival, és egy alkalommal a Brassóból kémszemlére kijött, majd Szentpéterben lerészegedő rácokat megtámadta és sokat közülük levágva, egész Brassóig űzte őket. 1849-ben febr. 4-én Szentpéternél ütköztek meg először a székelyek az oroszokkal, kiket a fenyegetett Brassó hívott segítségül.

A község legfőbb nevezetessége templomerődje, mely a Barcaság egyik legépebb ilyen jellegű épülete. A település Szent Péternek szentelt templomát először 1240-ben említik. Ekkor IV. Béla a falu egyházának jövedelmét a ciszterci rendnek adományozta. A templom körüli erődítmény kiépítése a 15-16. század fordulójára tehető. A 6 erős védőtoronnyal ellátott hatszögű erőd két külső fala között egykor széles, mély sánc volt, melybe a Dirbák vizét vezették. A jól kiépített erősségnek köszönhetően a 17. században a tatároknak fent leírt kétszeri dúlásával dacolva sikerrel megvédték magukat e község lakói. A középkori templomot 1793-94-ben sajnos teljesen lebontották, a helyébe felépített új templomnak a régiből csak némely emléktöredéke maradt fenn.

Az egykori erődfalak napjainkban is magasan állnak. A templomhajótól északkeletre fekvő bástyát kápolnának nevezik. Feltehetően keresztelési kápolna lehetett. Oldalfalait és gótikus keresztboltozatát 14-15. századi freskók borítják. /Karczag Ákos/

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 571.

A leírás és a képek forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-04-21 16:30:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.