Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 52,437'
Hosszúság (lon):
E 24° 42,002'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település déli részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az eredetileg Szent Miklós tiszteletére szentelt, keletelt templom a 13. század első felében épült, 1332-ben említik először az oklevelek. A későbbi, különösen a 15. és 19. század második felében zajló átépítések a korai templomot erősen megváltoztatták. A háromhajós templom középhajója 18 méter hosszú és 5 méter széles, az oldalhajók 3 méter szélesek. A négyzet alakú szentély 4,5 méter oldalhosszúságú. Déli oldalán egy román-kori ajtókeret köríve látható. A torony oldalai 7,5 méter hosszúak.
A templom belterét egy 15. század végi átépítés határozza meg. Ekkor a régi román-kori ablaksort befalazták. Az oldalhajók torony melletti részét lebontották.
A 18. században a hajó és a szentély csillagidomos hálóboltozatot kapott. A torony előcsarnokának három boltívét befalazták.
1845-ben a régi szentélyhez egy félkörzáródású új szentélyt csatlakoztattak. A 19. század második felében a szentély tornyát és az oldalhajókat lebontották, majd új oldalhajókat építettek. A 20. század elején a torony régi tetejét a védelmi szinttel együtt elbontották és egy bádog piramistetőt emeltek a helyén.
Egy 19. század közepéről származó rajz szerint a templomerődnek hajdan két kerítőfala volt. A belső falnak egy védelmi szinttel ellátott tornya volt. A külső falat négy bástya és egy négyzetes alaprajzú torony erősítette. A kerítőfal sokszög alakú volt. Az északi részen megmaradt faltöredék lőrései azt mutatják, hogy a fal mentén, három szinten futott körbe gyilokjáró. A templomtól délkeletre egy hosszan elnyúló háromszintes épület áll, amit terménytárolónak, valamint lakásnak használtak. 1931-1932-ben javították a várfalat, valamint a templomot. 1970-ben az északi kerítőfalat vasbeton gyűrű beépítésével mentették meg a ledőléstől.

Forrás: Karczag Ákos, várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2013-01-26 07:37:34
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.