Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 4,319'
Hosszúság (lon):
E 24° 5,287'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Egy 1309-es feljegyzés szerint már állt a plébániatemplom, mely a 13/14. század fordulóján épülhetett. Egy négyszögletes, 20,6 x 7,7 méteres hajóhoz csatlakozik keletről egy négyzetes keresztboltozatos terem, ami sokszögzáródású szentélybe megy át. A szentély keskeny és hosszú, keresztboltozatos, szép gótikus ablakokkal. Északi falában gótikus szentségfülke áll, részben befalazva.

A templomot kétszer javították és építették át: 1625-ben, amikor feltehetően a hajó gótikus ablakait eltávolították, és a tornyot valószínűleg lebontották, majd 1838-ban, amikor az északi oldal előépítményét, ami a mai bejárat előzménye volt, megépítették. A csúcsíves nyugati kaput befalazták. A hajó ekkor lapos stukkómennyezetet és új ablakokat kapott. Csak az északi oldalon maradt meg a régi csúcsíves ablak. Az 1625-ben épült déli és északi kapu csúcsíves formájú. A hajdan volt sekrestye csúcsíves ajtókerete befalazva látható. A sekrestyéből már csak az oldalfalak állnak, dongaboltozatának nyomai még felismerhetők.

A templomot egy ovális várfal (57- és 43 m-es átmérőkkel) veszi körbe. Nyugaton egy megerősített kaputorony áll, sarkait támpillérek erősítik. A kaput csapórács védte. A bejáratot három masszív boltozat tartja, az előreugró gyilokjárót kontytető fedi. 1940-ben a tornyot földrengés sújtotta, falait 1955-56 között kijavítottak. A várfal északi oldalán ajtócska található, amit őrtorony véd. Itt is találhatunk a falban egy olyan vájatot, ami csapórácsra utal. A kerítőfal, ami ma csak 6,2 méter magas, egy kétszintes gyilokjáró nyomait viseli. A belső oldalon felismerhetők a lőrések és a gyilokjárót tartó gerendafészkek. A 80 cm vastagságú falazatot annak ellenére, hogy a lőrések tűzfegyverek számára készültek, formája alapján a 14. vagy esetleg a 13. századra datálhatjuk. Egyrészt az ovális forma a tűzfegyverek elterjedése előtti időt támasztja alá, másrészt a falban így elhelyezett kaputornyok a 13. század végére és a 14. század elejére jellemzőek. A folyami kavics használata a falazatban egy korábbi dátumozást indokol.

A déli várfalnál a középkorban egy kápolna épült, amit 1852-ben lebontottak. A kápolna köveit az új iskola építéséhez felhasználták.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 599.

A képek és a leírás forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-06-11 14:19:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.