Megújulásunk támogatója:  

Habsburg-várkastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 48,525'
Hosszúság (lon):
E 17° 9,434'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bažantnica
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A jelenlegi együttes helyén álló első kővárat a 13. század közepén, a tatárjárás után emelték. Azt egy 57 x 38 méteres, szabályos téglaalap alaprajzú kőfal övezte. A kutatók ezen belül egy öregtornyot feltételeznek, míg a 14. század közepétől eredeztetik a déli, 49 x 12 méteres három helyiségből álló lakóépületet. Mindezt mély vizesárok kerítette.
16. század folyamán, mivel a tüzérségi eszközök, főleg az ágyúk egyre nagyobb szerephez jutottak az ostromokban, Holics várát is nagymértékben modernizálták. Ekkoriban emelték a nagyobb területű külsővárat, aminek sarkait ó-olasz és új-olasz típusú bástyákkal látták el. Lehetséges azonban, hogy nem egyszerre készültek el ezek a védőművek, mivel az ágyúbástyák egymást követő, modernebb változatairól van szó.

Mivel a török hódoltság véres hadszíntereitől távol esett, mindvégig megmaradt magánvárnak, csak, mint földesúri birtokközpont szerepelt. 1736-ban a Habsburg uralkodói család kezére került, akik a belsővárat pompás, barokk stílusú, kétemeletes palotává alakíttatták át, itt rendezve be nyári nyaralójukat. A reprezentatív, U-alaprajzú, keletről nyitott udvarú épületnek 98 szobája volt, pompás berendezése, bútorai az akkoriban uralkodó divat legpompázatosabb alkotásai közül kerültek ki. 1780 és 1790 között az egykori várat körülvevő külső sánc árkát II. József császár utasítására lecsapolták és betömték földdel. Kiszárították a belső vizesárkot is, de ez megmaradt eredeti formájában.

1919-ig szolgált Holics várkastélya a Habsburg uralkodók nyári pihenőhelyéül. Az azóta jelentősen leromlott épületegyüttest az elmúlt években kezdték el felújítani.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu

Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-08-12 07:33:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kultúrház (6.738 km)
Deván viadukt (29.998 km)
Közúti híd (33.659 km)
Detrekő vára (35.922 km)
Habán udvar (36.146 km)
Szomolány vára (38.505 km)