Megújulásunk támogatója:  

Hagyományok HázaOrszág:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 47,617'
Hosszúság (lon):
E 19° 22,933'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bácsgyulafalva, Ady Endre u. 120.
Egyéb adat:
A koordináták az Ady Endre utcára mutatnak.
Rövid leírás:
Bácsgyulafalván 1883. október 29-én verték le a karókat, mellyel az ekkor alapított település és a telkek határait jelölték ki a Bánatból betelepülő lakosok számára. A Bácskába érkező ősök főleg dohánytermesztéssel foglalkoztak, egyedülállóan a környező falvak közül. A kitartó és szívós munka eredményének köszönhetően a falu fejlődésnek indult, az akkori magyar ajkú lakosainak száma elérte a 3.500 főt, mely napjainkra már sajnos 1.200 lélekszámra csökkent.

A település első házai döngölt falazattal, nádfedéllel és napsugaras véggel („Nap kapu”, „Isten szöme”) épültek. Mára már csak néhány romos épület idézi a paraszti kultúra ezen kincseit.

A bácsgyulafalvai Hagyományok Háza és az ebben található gyűjteménytár 2008 évtől került felújításra és folyamatosan bővítésre. A ház az 1920-as évek végétől a Kabók család tulajdonában állt, s felújítására is – a délvidéki magyar hagyományok őrzése céljából - családi önerőből került sor. A telken álló, korábban melléképületként használatban lévő házban a paraszti házimunka legjava zajlott: dohánycsomózás, disznótor, lekvár főzés, nagymosás, kenyérsütés, tarhonyakészítés. Belső tere ennek megfelelően kialakított, egy konyhából és szobából áll (jelenleg „tisztaszoba”-ként berendezett). Található benne ma is jó meleget adó banyakemence, földsparhelt, „vakluk”, a ház alatt lévő pince pedig mindenkor biztosította az élelem és a bor hűtését.

A gyűjteménytár tartalmaz a településen egyedülállóan megtalálható hímzésekkel díszített finomvásznakat, néhány helyi viseleti darabot, régi bútorokat, konyhai használati tárgyakat, mosáshoz használt fateknőt, mángolót. A háznál egyben megtekinthetők a mezőgazdasági munka eszközei, melyekből csak néhányat kiemelve: kasza, favilla, kézi morzsoló, kukák kötelekkel, dohányfűzőtű, dohányvágó, fakerekű parasztkocsi.

A bácsgyulafalvai Hagyományok Házában Makó Erzsébet (szül. Kabók) előadásai révén az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi szokásokkal és kézműves tevékenységekkel. A házat és a gyűjteménytárat az érdeklődők előzetes bejelentkezés alapján megtekinthetik. Elérhetőség: (+381) 25-864-103; (+381) 25-864-314.

A leírás és a képek forrása: www.tajhazszovetseg.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-29 12:04:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.