Keresztelő Szent János plébániatemplom

Hlavné námestie (Fő tér)
Rövid leírás:
A templom keletelt, egyhajós épület, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, északi oldalán sekrestyével, nyugaton toronnyal. Jelen formájában barokk-klasszicista épület.

A történeti városmagban, a tér közepén álló, Keresztelő Szent Jánosnak szentelt plébániatemplom eredete feltehetően a 11. századra nyúlik vissza. Ezt a korai templomot a Szécsényiek alatt (1335-1460) gótikus stílusban átépítették. A plébániatemplom közvetlen környéke a középkorban temetőként szolgált. Területét elkerítették a főtér többi részétől, és szükség esetén – a templommal együtt – menedékhelyként is használták. Ez az elkerítés korai formájában egy 10 méter széles és 4 méter mély védőárok volt. A Fő-tér régészeti feltárása során – melyre B. Kovács István vezetése alatt az 1990-es években került sor – a védőárok egy szakaszát sikerült azonosítani a tér északkeleti részében. A 14. század folyamán a védőárok helyett a templom körül kőfalat emeltek, melyet több helyen tornyok és kapuk egészítettek ki. Ezeket a védőfalakat a 19. században lebontották, az ásatások során azonban maradványaik ismét napvilágot láttak. Miután a tér burkolatát helyreállították, a járószinten a falak körvonalait kikövezve, magyarázó táblákkal kiegészítve mutatják be az egykori erődtemplomot.

Karczag Ákos/várak.hu leírása nyomán

Megyeháza (0.096 km)