Régi gimnázium

Bartók Béla utca
Rövid leírás:
A nagy múltú, több különálló, Árpád-kori településrész összeforrása nyomán kialakult szabadalmas mezőváros a középkorban a Rima-mente legjelentősebb településévé vált.

Legfontosabb középületei, templomai és gazdag polgárainak lakóházai a középkori eredetű, majdnem szabályos négyszög alakú, de kissé szűk fő téren és az innen induló utcákban épültek fel.

Ezek egyike a fő térből kiinduló Bartók utcában ma lakóházként használt épület, melyet Régi Gimnáziumként emlegetnek, szemben az ettől újabb építésű, úgynevezett Egyesült Protestáns Gimnáziummal. Az \"L\" alaprajzú, utcafronton álló, ma két emeletes, cseréppel fedett ház a hazai szakirodalom szerint 1794-ben épült. Erdélyi Géza művészettörténész szerint azonban ez inkább csak az első emelet ráépítésének az időpontja. Ezt követte a 19. század derekán, annak második negyedében a második emelet ráépítése s a homlokfal ma is látható, egységes, klasszicista kiképzése. Ekkor vakolták be a barokk kori sgraffito díszítést. A helyiségeket porosz boltozat fedi.

Sajnos a szocialista Csehszlovákia időszakában az épület közvetlen környékét esztelen mértékben átalakították, régi házait elbontották. Az egykori gimnázium földszintjét átalakították, az egész épület elhanyagolt benyomást kelt.

Megyeháza (0.163 km)
Huszth-ház (0.359 km)