A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio

A fotó forrása: reformatus.hu
A Fő tér (ma: Hlavné námestie) délnyugati sarkában.
Rövid leírás:
A nagy múltú, Árpád-kori eredetű város, mely több középkori előd egybeépülésével jött létre, a Rima-völgy legjelentősebb települése.

A református templom Rimaszombat városának legnagyobb temploma. 1784-ben épült, II. József Türelmi Rendelete után. Az építkezéshez szükséges anyagi eszközöket jórészt a város híres iparosai biztosították.

A templom a fő tér nyugati térfalában, utcafronton, félig zárt sorú beépítésben álló, északkelet-délnyugati tengelyű, téglalap alaprajzú, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett épület. Falait függőlegesen sávok keretezik. A térre néző homlokfalhoz épített, 36 m magas torony a 19. század derekán készült.

Hajóját porosz boltozat fedi, ennek ívei hatalmas félpilléreken nyugszanak. A déli hosszanti fal mellett álló klasszicista szószéktől jobbra és balra, a hajó két végében árkádos kőkarzat van, amely jól illik ugyan a templom architektúrájához, a látást azonban kissé zavarja.

Nevezetessége még a templomnak a benne elhelyezett értékes könyvtár, s még inkább Ferenczy Istvánnak, a híres magyar szobrásznak, a város szülöttének a torony déli falához épített kriptája, amely a tér felől közelíthető meg.

Megyeháza (0.119 km)
Régi gimnázium (0.177 km)