Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 18,755'
Hosszúság (lon):
E 24° 30,949'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Gógánváralja
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu temploma is e korszakban, valamikor a 13-14. századok fordulóján épült, román stílusban. Az első írott forrás 1332-ben említi. 1911-ben egy latin feliratos tégla került a templomból az Erdélyi Múzeum gyűjteményébe, melyből kiderült, hogy az épületet eredetileg a Szent Szűz tiszteletére emelték.

Az egyhajós, nyeregtetős, ma cseréppel fedett, keletelt tengelyű épület korai szentélyét a 15. század elején lebontották. Helyére sokszög záródású, kívülről támpillérekkel erősített új, nagyobb méretű szentély épült. Ez a téglalap alaprajzú templomhajóhoz a korábbi, félköríves diadalívvel kapcsolódik. A román korban épült hajóban egykor kis méretű, félköríves záródású ablakok lehettek, melyek közül ma csak az egyiket láthatjuk.

A sík mennyezetű hajóban 1510-19. körül kiemelkedő művészettörténeti értékkel bíró, igen díszes deszkamennyezet készült. E páratlan emlék egyike Magyarország legrégebbi famennyezeteinek. A 48 kazettára osztott famennyezet 1903-ban vásárlás útján a budapesti Szépművészeti Múzeumba, onnan pedig a magyar Nemzeti Galériába jutott, ahol máig az állandó kiállítás része. Ma az egész templomban jellegtelen síkmennyezet található.

A barokk kori átalakítások során, a 18. században a hajó falába nagy méretű, szegmentíves ablakokat vágtak, bélletüket pedig gazdag stukkódíszítéssel látták el.

A templom berendezési tárgyai közül kiemelkedő értékűnek számít a ma a nyugati karzaton található, fából faragott, négy üléses, díszes stallum (papi ülőszék), amely a 15-16. század fordulóján készülhetett.

A templom nyugati bejárata előtt új szélfogó épült. A déli főbejárata elé épített, szép, nyitott, barokk portikusz előtt szabadon álló, szoknyás fa harangtorony áll.

(A leírás Lángi József - Mihály Ferenc: A gogánváraljai református templom famennyezete c. írása segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-28 18:26:11
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Gógán vára (0.300 km)
Bethlen-kastély (7.737 km)
Pataky-kúria (9.817 km)
Apafi-kastély (10.813 km)