Kintzig-kastély

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
A ma közigazgatásilag Simánd részét képező, egykori Tövisegyháza területén
Rövid leírás:
A századforduló környékén épült különleges épület Arad megyében található, közel a trianoni országhatárhoz. A tornyos kiskastély hatalmas park közepén - a gazdaság és az akkori politika központjaként is szolgált.

Értékes épület, hiszen Magyarország építészettörténetében ritkán bukkan fel kastélyok esetében a modern stílus - a szecesszió.

Az arányos, két szintes épületet Kintzig János építtette, a tervező nevét és az építés pontos dátumát sajnos nem ismerjük. A külső díszítés lényege a változó formájú ívelt ablakok, a kovácsoltvas és a míves épületbádogos munka. Az aládúcolt tetőrészek látványosan kiugranak a falak síkjából. A tetőn finoman megformált kémények sora látható. A földszinti és az emeleti ívelt vonalú teraszokat kovácsoltvas elemekkel díszítették.

A főbejáraton át bejutunk a körfolyosóval rendelkező hallba, amelyben díszes fafaragások, márványoszlopok, burkolt famennyezet, ott körbefutó virágminták, hullámos kőkorlát és színes üvegablakok utalnak a szecesszió világára.

A leírás forrása: Bagyinszki-Gerle: Alföldi szecesszió. Debrecen, é.n. A képek forrása: https://provinciacrisana.wordpress.com/

Purgly-kastély (20.450 km)
Pankota vára (21.571 km)