Megújulásunk támogatója:  

Kövesd vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 23,198'
Hosszúság (lon):
E 21° 44,675'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északnyugatra lévő domb tetején.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Boksánbánya (Bocşa) a Bánság K-i részében, a Szörényi (Bánsági) Érchegység Dognácskai-hegysorának É-i lábánál, a DK-ről jövő és itt Ny-ra forduló Berzava folyó bal partján fekszik.

A településtől északnyugatra emelkedő magaslatot Boksa (vagy Bokcsa) vára maradványai koronázzák. Kövesd (Boksa) a krassói ispánsághoz tartozó királyi vár, 1395 előtt rövid ideig Zsidói [Csáki] Miklósé volt, a 15. században (1407 előtt, talán 1397-től) adományul a Macedóniai család kapta meg. A XVI. század közepén (1552-ben) a törökök fészkelték be magukat ide. Egy 1563. évi levél szerint ugyan a hajdúk visszafoglalták, ám nem sokkal ezután a törökök ismét megszerezték. Borbély György lugosi bán 1595. július 8-án a várat ostrommal elfoglalta, amit azután egy gazdag karánsebesi nemesember, bizonyos Fodor Ferenc vásárolt meg 3000 forintért. A vár a rácok által megölt Fodor Ferencről 1604-ben özvegyére szállt, majd árulás nyomán elfoglalta a török. Rövidesen ismét sikerült visszafoglalni, és Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem Trombitás Istvánnak, lugosi familiárisának adta. Ezután váratlanul ismét a töröké lett. 1659-ben Barcsay Ákos lugosi és karánsebesi bán foglalta el az erősséget, melyet ezután felrobbantottak. Azonban ekkor nyilván nem semmisült meg teljesen Boksa vára, sőt idővel helyreállíthatták, megerősíthették, mert 1695-ben Arnót pasa jóvoltából a török újból megszállta a nyugalmát zavaró várat. Ezúttal azonban olyan alaposan lerombolták, hogy később egyik félnek sem állt érdekében újjáépíteni.

Napjainkban az árokkal körülvett, nagyjából kör alakú erősségnek még jelentékeny romjai láthatók. Már az autóútról látszik a vár. A hegykúp É-i oldalán egy 3 m vastag falu torony maradványait, valamint az ehhez kapcsolódó várfalakat figyelhetjük meg a helyszínen.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-29 07:58:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zsidovin vára (11.912 km)
Krassófő vára (22.655 km)
Sümeg-hegy (25.640 km)
Török-híd (31.957 km)
Zsidóvár (38.286 km)