Megújulásunk támogatója:  

Mária mennybemenetele plébániatemplom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 51,180'
Hosszúság (lon):
E 20° 56,015'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A város közepén, a Cintorinska (Temető) utca É-i oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legkorábbi és magát a legjelentősebbek közé felküzdő bányász települését német telepesek alapították, még a 12. században. A tatárjárás (1241-42.) pusztítása után érkező újabb telepesek újra benépesítették a települést, amely még e században városi rangot is kapott, biztonságát pedig a város fölött épült vár fokozta. A gazdag arany- és ezüstbányáiról híres Gölnic hamarosan a környező bányász települések központja lett. A színesfém lelőhelyek kimerülése után, az újkorban iparának súlypontja fokozatosan a vasbányászatra és ennek megmunkálása céljából létesült hámorokra tevődött át.
A domboldalban létesült város főterétől É-ra áll a nagy méretű, gótikus plébániatemplom. Első adatunk a 14. sz. második feléből származik róla. A 15. században épült ki a mai 3 hajós, remek gótikus csarnoktemplom. Legfontosabb belső díszei közé tartozik a gótikus, figurális díszű, toronyszerű szentségház, a 15. sz. első feléből, illetve a bronz keresztelő medence, amely szintén középkori. Mai képét a templom az 1769-es, illetve a 19. sz. második felében folyt rekonstrukciók nyomán nyerte el. A torony mai formájában 1867-69-ben épült.
A templomot állítólag korábban erődfal övezte. A mai fal ennek szelídebb, kerítésszerű változata, amely régi sírkertet is határol. Külön említésre méltóak az öntött vasból készült síremlékek és keresztek, melyek a helyi 19. századi vasipar jellegzetes remekei.
Közvetlenül a templomkert bejárata mellett áll az 1774-ben a meredek domboldalon emelt, a jelentős szintkülönbség miatt 3 szintes, késő-barokk plébánia épület, homlokzatán szobrokkal.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-11-10 01:42:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Plébániaház (0.050 km)
Kőhíd (0.419 km)
Kőhidak (5.481 km)
Fedeles fahíd (7.188 km)
István-kohó (7.301 km)