Matzenauer-kastély

Szlovénia
9207 Prosenjakovci, Prosenjakovci 36.
A kastély az adatlap felvételekor erősen romosodó állapotban volt.
Rövid leírás:
A kastély építtetője vélhetőleg a Hertelendy család vagy Keöszeghy Antal főszolgabíró volt 1800 körül.
Az Őrség szlovéniai részén, a goricskói Pártosfalván található Matzenauer-kastélyrom hányattatott sorsú épület, ami a teljes pusztulás előtt áll. Pedig a kisebb méretű, egyemeletes kastély neoklasszicista, fényűző épület volt, amelyet 1876-tól várként jegyeztek, Osztrák és magyar tulajdonosai nyári, illetve vadászlakként használták.
A kastélyt 1800-ban olasz építőmesterek építették, jelük, az oroszlán még ma is látható az ablakok sarkaiban. A balkon felett dupla címer látható, rajta írás: Pro patria – a hazáért. Az épületben huszonhat helyiség volt: szobák, konyhák, és még egy kis kápolna is, ahol miséket tartottak. Egy szép park tartozott hozzá, puspángbokrokkal a bejárat előtt, középen sétaút vezetett le a szökőkúthoz, körös-körül padok és virágos bokrok mindenütt. A százéves platánok, fenyőfák és piros levelű bükkfák még ma is állnak.
1900-ban Craigher Dénestől, Karl von Matzenauer vásárolta meg az épületet, ő volt a kastély utolsó tulajdonosa. Matzenauer gróf osztrák konzul volt a 19. század végén Venezuelában, Bolíviában és Peruban, akinek értékes feljegyzéseit, könyveit tartják számon. Említésre méltó fegyver- és festménygyűjteménnyel is rendelkezett. A második világháborúban a kastélyt kifosztották, majd az 1945 utáni államosítás során a grófi birtok döntő részét elvették az örökösöktől, és a termelőszövetkezeté lett. A kastély és a birtok egészen Szlovénia önállósulásáig a Zadruga szövetkezet tulajdonában volt. Akkor pecsételődött meg véglegesen a sorsa, s az épület lassan megadta magát. 1991-ben követelhették vissza tulajdonukat a ma is élő örökösök.
Az egykor jelentős építészeti értékeket képviselő kastélyból a családi címeren kívül mára szinte semmi nem maradt. A parkot körül vevő ösvényen közelíthető meg a romos épület. A padokkal ellátott parkban az érintetlen természet nyugalmát élvezhetik a pihenni vágyók.

Forrás: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva

Tájház (5.386 km)