Megújulásunk támogatója:  

Nagyboldogasszony plébániatemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 31,529'
Hosszúság (lon):
E 23° 41,759'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A mai településtől távolabb, a temető mellett, kis dombon áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A község templomainak sorsa meglehetősen kalandos volt. Az Árpád-kori eredetű falu templomáról a 14. sz elejéről származik az első írott adat. E templom a mai katolikus templom helyén állt, de a tatárjárás idején, a faluval együtt elpusztult. Ezután a falu templomától jóval arrébb költözött – a mai helyére. Ezen új faluhelyen épül a reformáció idején egy unitárius templom. Ezt 1772-ben a katolikusok „visszaszerezték”, majd lebontották és köveiből 1774-ben újjáépítették a falu széli, ősi plébániatemplomot, amely odáig romosan állt.
A templom telkét erődített kőfal veszi körül. A falban lőrésablakok és a korábbi falu felé vezető, ma már befalazott kapu láthatók. Érdemes körülnézni a templom körüli egykori temetőben, 17 régi szép sírkövet tekinthetünk meg.
A templom barokk stílusban épült, keletelt. Egy hajós, sokszögzáródású apszisos építmény, a szentélyhez északról négyzet alaprajzú sekrestye csatlakozik. Tornya kiugrik a nyugati homlokzat elé, ahhoz ívesen kapcsolódik, a bejárat fölötti szoborfülkékben barokk szobrok állnak. A hajó déli oldalán kívülről egy dombormű látható, melyen Mária Terézia monogramja, a császári címer és az 1774-es évszám díszít. A hajó két szakaszos, csehsüvegboltozattal fedett, nyugati oldalán karzat található Angster-orgonával. A szentély dongaboltozatos.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-17 08:13:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Jósika-kastély (3.858 km)
Bánffy-kúria (8.187 km)
Sókamaraház (8.486 km)