Megújulásunk támogatója:  

Jósika-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 29,991'
Hosszúság (lon):
E 23° 39,717'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-M-B-07716
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Várfalva 126, A település nyugati részének központjában, kastélyparktól övezve
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A XVII. század közepén meghalt Várfalvi Gáspár, és vele kihalt a család férfi ága, így a Jósikák megszerezték az özvegytől a falut és a birtokot. A XVII. század második felében már a bárói rangra emelt Jósika (II.) Gábor volt a tulajdonos.

Itt született és halt meg br. Jósika Andor (1851-1900), akitől a kastélyt második fia, br. Jósika (VI.) Gábor (1878-1945) örökölte meg. Ő volt a tulajdonos, amikor 1912-ben a kerti munkálatok során véletlenül egy temetkezés nyomaira bukkantak. A kolozsvári múzeumtól Pósta Béla érkezett ki, és a feltárás során 57 sírt találtak, azaz az egyik legjelentősebb honfoglalás-kori temetőt. Az államosítás után a kastélyban iskola, majd néptanács működött, a rendszerváltás után pedig visszaszolgáltatták az épületet br. Jósika (V.) Miklós (1897-1973) örökösének, így ma Bánffy-Jósika Imre tulajdonában van.

A szakszerűen restaurált kastély szép, U alakú, földszintes épület, kivételt csak az összekötő szárny képez, amely magasított, kétszintes. Az udvari homlokzatot oszlopos, mellvédes, beüvegezett veranda határozza meg, hatalmas üvegfelületekkel, amelyek világossá teszik a három épületszárnyat. A kastélypark felőli homlokzat hangsúlyos eleme a faragott kőmellvéddel, két oszloppal és két féloszloppal kialakított háromtengelyes tornác, amelyre két félköríves záródású nagy ablak és a kastély kétszárnyú, egyenes záródású ajtaja nyílik. A bejárat fölött egykor oroszlánok által tartott családi kettőscímer állt, hétágú bárói koronával. A bejárati csarnokhoz két négytengelyes épületrész csatlakozik, amelynek négyszögű ablakai vakolatdísszel vannak keretelve. Az épület tetején hat kis tornyocska van B. J. monogramos szélvitorlákkal. A kastélyról szép lépcsősoron lehet a parkba ereszkedni, amelyben az utóbbi években rendbetették a sétányokat.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-07-08 18:37:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.