Megújulásunk támogatója:  

Nepomuki Szent János szobra

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 6,990'
Hosszúság (lon):
E 19° 16,890'
Védettség van?
nem
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti szélén lévő temetőben, a halottas házhoz épített kis barlangban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az 1906. évben Apáti és Újfalu települések egyesítésével létrejött, zömmel római katolikus lakosságú falu az elmúlt évszázadokban hűségesen ragaszkodott hitéhez. Ennek tanúságaként a faluban számos, ún. \"szakrális kisemléket\", keresztet, szentek szobrait, stb. emelték, vallási buzgóságuk jeléül.

Ezen emlékek egyike a temetőben álló halottasházhoz épített kis barlangban álló Nepomuki Szent János szobor. Ez korábban a település más részén, konkrétan a mai kultúrház helyén korábban létező tűzoltó szertár mellett állott. Annak lebontásakor a szobrot is elmozdították és sokáig raktárban porosodott. Végül rendbe tették, \"felújították\" és kihelyezték a modern korban épült ravatalozó oldalába.

A kőből faragott, színezett, kb. fél életnagyságú alkotás stílusjegyei alapján a 19. században készülhetett, valószínűleg korábban is, mint a falu közepén, a templom mellett álló másik János szobor. A gyónási titok, valamint a hidak, folyók, vízimolnárok és minden \"vízen járók\" védőszentjeként tisztelt Jánost hagyományos ikonográfia szerint ábrázolta az ismeretlen szobrász: reverendában, fehér karingben és palástban áll, kezeiben nagy méretű feszületet tartva.

(A településen egyébként egy másik régi köztéri Nepomuki Szent János szobor is található: a plébániatemplom mellett, az udvarban.)

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-29 14:56:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.