Szegedi-kereszt

Útmenti, fogadalmi kereszt
Cím:
Külterületen, a falutól délre, a Tótgyarmat (országhatár és Balassagyarmat) felé vezető országút keleti oldala mellett.
Rövid leírás:
Az 1906. évben Apáti és Újfalu települések egyesítésével létrejött, zömmel római katolikus lakosságú falu az elmúlt évszázadokban hűségesen ragaszkodott hitéhez. Ennek tanúságaként a faluban számos, ún. \"szakrális kisemléket\", keresztet, szentek szobrait, stb. emelték, vallási buzgóságuk jeléül.

Ezen emlékek egyike a falun kívül, közvetlenül a Balassagyarmatra vezető út mellett, a szőlődombok alatt, egy földúttal alkotott kereszteződésben 1942-ben felállított kereszt. A szürke színű kőből faragott alkotás talapzata egyszerű, hasáb alakú, lépcsős kivitelű, felül egyszerű, tömbszerű párkánnyal. Ebből emelkedik ki a csipkézett végű kőkereszt, amelyen öntött vas korpusz függ. A keresztet a területnek az I. Bécsi Döntés szerinti, Magyarországhoz való 1938-as visszacsatolása után állították, talán épp ennek emlékére állíttatta az apátújfalui Szegedi család. A talapzaton egykor lévő felirat mára szinte olvashatatlanná vált, egyedül az 1942-es évszám azonosítható.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. munkája nyomán készült.