Megújulásunk támogatója:  

Osztrák-magyar katonai temető


Ország:
Olaszország
Szélesség (lat):
N 45° 51,589'
Hosszúság (lon):
E 13° 29,006'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Temető
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fogliano Redipuglia, Via III. Armata
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A város nyugati részén emelkedő Sei Busi hegyen létesített olasz katonai emlékműtől és temetőtől alig néhány száz méternyire, a település polgári sírkertje mellett találjuk a Cimitero militare austro-ungerico-t, vagyis a monarchia első világháborús csapatainak katonai temetőjét. A szabályos négyzet alaprajzú sírkertben 2550 ismert és 12 ezer ismeretlen katona nyugszik: magyarok, szlovének, osztrákok.
A temetőbe a doberdói fennsíkon 1915 és 1918 között elhunyt katonákat temették. Bár már előző évtől dúltak itt harcok, valóságos mészárszékké 1916 augusztusában vált, amikor a VI. isonzói csatában a csaknem háromszoros létszámfölényben lévő olasz csapatok frontális támadást indítottak északon Görz város elfoglalására, s tőle délre a doberdói fennsíkon, hogy bevegyék a teljes isonzói völgyet. A ma már Szlovéniához tartozó várost sikerült elfoglalni, Doberdó térségében mintegy öt kilométert nyomultak előre. Az átfogó hadművelet során olasz oldalon 51 ezren haltak meg, míg az osztrák-magyar erők 40 ezer embert vesztettek. A hónap végén Németország hadat üzent Olaszországnak.
A redipugliai sírkert a nemzetközi egyezményeknek és kapcsolatoknak hála nagyon szépen gondozott. Az egységes kialakítású sírjeleken elhelyezett nemzetiszín szalagokat egyéni látogatók helyezik el, hiszen a temető szabadon látogatható. Hosszabban megállni a bejárattal szemben, az út túloldalán lévő parkolóban lehet.

2014. szeptember 13-án Ferenc pápa felkereste a temetőt, ahová egyedül lépett be és csendes imát mondott.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2017-07-30 13:04:37
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.