Pótsa-Rettegi kúria

Kúria, udvarház
A falu központjában, a fő utca északi oldalán
Rövid leírás:
Az udvarház klasszicista stílusjegyeket visel, a telek falazott kőkerítéssel határolt. A kúria téglalap alaprajzú, kétmenetes, alápincézett, és sátortető fedi. A főbejárat elé oszlopos, timpanonos tornác ugrik, az épület szimmetriatengelyén. A hátsó oldalon vékony tornác fut végig, melyet középen egy kisebb, egykor sütőházként használt épületszárny szakít meg. Az épület főhomlokzatán és két oldalán az eresz vonalában kiemelkedő, vakolt téglapárkány húzódik. A kúria fehérre meszelt, a zsalugáteres ablakainak nagy részét kicserélték, azonban az ebédlőben még van egy nagy négyszögű cserépkályha, amelynek mása az a miklósvári Kálnoky-kastélyban található.

A kúriát és a hozzá tartozó életteret Pótsa Zsuzsannától Rettegi Ferenc 1918-ban vásárolta meg, az ő leszármazottai élnek benne.