Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 10,803'
Hosszúság (lon):
E 24° 17,269'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-m-A-01714
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Somkerék, 42. szám
Egyéb adat:
Szolnok-Doboka vármegyében, majd a trianoni békeszerződés óta Beszterce-Naszód megyében fekvő Somkerék Besztercétől 28 km-re fekszik. A település legelső birtokosa a Becse-Gergely nemzetség, akiknek története a 13. századig nyúlik vissza. Tőlük örökli meg Gombási Domokos, aki a 14. században kőtemplomát is építtette. Somkerék első írásos emléke az 1333-as tizedjegyzék. Egykoron somerdő vette körül, innen származik a falu neve.
Rövid leírás:
Bár nem állnak rendelkezésre pontos adatok a templom építésének kezdetéről, egy 1333-as birtokegyezmény már megemlíti az épülő templomot. Szűz Mária tiszteletére szentelt templom érdekessége, sajátos alaprajza, a keletelt hajóhoz délnyugati oldalon csatlakozó torony. A gótikus templomokra jellemző sokszögzáródású apszisban folytatódott a hajó, amelyeket zsindelyes tetővel fedtek.
Nyugati homlokzata minden díszítést nélkülöz, a csúcsíves bejáraton és fölötte levő mérműves kis körablakon kívül üresen áll. Sokkal díszesebb a nyugati oldalán álló torony, amelyet alul vastag támpillérek támasztanak, felül pedig nagyméretű, gazdag mérműdíszes, csúcsíves ablakok törnek át. Az ablakok fölött deszkamellvédes galéria fut körbe a toronysisak alatt. A tornyot a 13. század végi-14. század eleji átalakítások idején építették, a hajó megmagasításával és újraboltozásával egy időben.
A hajót fiókos dongaboltozat fedi, nyugati oldalán két faoszlop által tartott karzat áll, a szentélytől csúcsíves diadalív választja el. A szentélyt későgótikus gyámokról induló egyszerű élkeresztboltozat fedi. Északi oldalán az egykori sekrestyébe vezető egyeneszáródású ajtót befalazták.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-19 06:45:47
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.