Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 21,048'
Hosszúság (lon):
E 22° 10,287'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Érolaszi 223. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Székelyhíd-Margitta megyei út mellett fekvő települést először az 1291-1294-es püspöki tizedjegyzék említi Olozy néven. Később Sváb-Olaszi, majd 1880-tól Érolasziként szerepet. Az Olaszi helységnév a vallon telepesek népnevének birtoklását jelzi. A sváb előtag a lakók nemzetiségére, az Ér- előtag pedig érmelléki elhelyezkedésére utal.
Református templomát 1828 és 1835 között építették klasszicista stílusban. Tornyát 1858-ban kapta, következő esztendőben pedig a hajót fedték le cseréppel. Portikusz 1888-ban épült az istenházához.
Az egyhajós, délkeleti homlokzatból kissé előreugró tornyú templom egyenes lezárású bejáratához lépcsők vezetnek. A torony földszinti és első emeleti részének sarkait fejezetes pilaszterek erősítik. Első emeletén ovális, zsalugáteres világítóablak található. A második emelet sarkait egyenes lezárású, kanellúrázott pilaszterek erősítik. Középen félkörös záródású, zsalugáteres ikerablakok állnak, vállrafutó félköríves szemöldökkel és közös könyöklőpárkánnyal. Az ablakok fölötti tükörben keretelt óramélyedés húzódik. A tornyot nyolcoldalú, kecses toronysisak fedi. A főhomlokzat földszintjén, a torony két oldalán, lizénás-tükrös mezőben keretelt vakablak látható. A párkány fölött lépcsőzetes pártázat található, a hajót lábazat erősíti, amelyből lizénák indulnak és a koronázópárkány alatt vízszintes sávba futnak össze, tükrös-lizénás díszítést alakítva. A közöttük levő ablakok félköríves záródásúak. A templom délnyugati oldalához kapcsolódik a portikusz, az ajtó fölött tábla az építés dátumát jelzi. A hajó síkmennyezetű, a torony alatti bejárat fölött boltozatos karzat áll, északnyugati végén van az orgonakarzat, rajta az 1910-ben, Országh Sándor által épített orgona. Az északkeleti falon levő szószék karcsú faoszlopokon nyugszik. A falat napjainkban lambéria borítja.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 12:24:30
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.