Megújulásunk támogatója:  

Szent György plébániatemplom


Forrás: wikipedia.org
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 7,623'
Hosszúság (lon):
E 18° 37,432'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Jur nad Hronom 207.
Egyéb adat:
A település a Garam folyó bal (keleti) partján fekszik, Lévától tíz kilométerre délre. A 15. század elejétől az esztergomi érsekség egyik nemesi székének a központja volt, jelentős szerepet játszva a térség történetében.
Rövid leírás:
Garamszentgyörgy első említése 1276-ból maradt fenn Sanctus Georgius formában – ekkor már állt a Szent Györgynek szentelt, feltehetően a század közepe előtt épült templom. Szerepel a templom és papja az 1332-es pápai tizedjegyzékben is. Ez az első épület egy klasszikus román kori alkotás: keletelt, egyhajós templom, nyugati oldalán toronnyal, keleten a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, félköríves záródású szentéllyel. Ebből a korai korszakból sok elem megmaradt napjainkra is, például a szentély eredeti ablakai, az ikerablakos, vaskos torony, valamint a belsőben a testes, román kori kegyúri karzat.
Az épületben a 15. század végén tűzvész pusztított, 1499-ben gótikus stílusban felújították. A török korban jó ideig üresen állt, a katolikusok csak 1712-ben szerezték vissza, felújították és sekrestyét építettek hozzá. Az 1815-ös árvíz nagyon nagy pusztítást végzett az épületben. A sorsát csak 1937-ben sikerült megnyugtató, ám meglehetősen rendhagyó módon rendezni: egy új hajót építettek hozzá délről, áttörve az eredeti templom falát. A régi és új hajót félkör alakú árkád kapcsolja össze. Az átépítéssel a román kori eredetű templom az újnak a kápolnája lett, hiszen a 20. századi hajót délről sokszögzáródású szentély zárja, és készült egy új sekrestye is. A főoltáron Ferenczi György 1884-ben készült, Szent Györgyöt ábrázoló olajfestménye díszíti. 1987-ben ismét felújították az épületet.

Az adatlaphoz Kovács László és Görföl Jenő, valamint a Honismereti kiskönyvtár vonatkozó kötete (szerzők: Resko Sándor és Helena Valentová) adatait használtuk fel.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-03-30 23:28:29
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.