Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 4,565'
Hosszúság (lon):
E 23° 52,070'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07723
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Néma 172. házszám. A falu egyik legnyugatibb, K-NY-i irányú utcájának D-i oldalán, a temetőben.
Egyéb adat:
Egyéb adat: A települést gyakran nevezik Kolozsnémának is, ami összetéveszthetővé teszi az azonos nevű felvidéki faluval. Pontos magyar neve 1918-ig ill. 1940-44. között hivatalosan: Néma. Irodalom: Entz Géza: Erdély építészete a 11-13. században, Kolozsvár 1994.
Rövid leírás:
Elágazó utcás völgyi falu Szamosújvártól északra. Rossz utakon, nehezen megközelíthető település. A falu nyugati végében az északi domboldalon áll a középkori eredetű templom. Hajója ca. 11x5 méteres, melyhez egyenes záródású szentély csatlakozik. A szentély egykor keresztboltozattal volt fedett, a bordaindító konzolok még helyükön láthatók. A szentélyben több rétegben freskók találhatók, amelyek nyilvánvalóan pusztulásra vannak ítélve. A festmények életnagyságú alakokat is ábrázolnak, az arcok még jól kivehetőek. A leomlott arcus triumphalist (diadalívet) kétoldalt egy-egy igényes faragású oszlop tartotta, amelyek még a helyükön állnak. Az oszlopoknak sarokleveles lábazata van, a fejezetek közül az egyik leveles a másik bimbós kialakítású. A templom kis méretei ellenére magas színvonalat képviselhetett a középkorban. Környezetében nagy kiterjedésű temető van, néhány sírkövön a feliratok még felismerhetőek. Az épület valószínűleg egyperiódusú, a református templommá való átépítés során végezhettek rajta utoljára munkálatokat.
Az épület a teljes pusztulás állapotában van. 70 - 80 cm vastag falai valamennyi sarokban elrepedtek, és kifelé dőlnek. Az egykori zsindelyfedésű tetőszerkezet és az egykor csillagokkal díszített, festett deszkamennyezet korhadt darabjai a templom belső terében találhatók. A falkorona néhány darabja ugyancsak leomlott. A nyílászárókat eltávolították, kivéve a bejárati deszkaajtót.
A templom közelében lévő magyar nevek és feliratok: Barcsay, Kabdebó, \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Sirhalma Nagy Éva Padás Zsigmondné Viski Márton 1795\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Egri Dániel család\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Nagy Imre 1858-1925 Kővári Anna 1878-1955\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".
A templom mellett áll egy háromlábú rossz megtartású harangláb két haranggal, az egyik 17. századi.
A faluban élő 3-4 idős református magyar ember közül a kurátor is 88 éves.

A leírás a BME (Istvánfi Gyula professzor) által vezetett „Pusztuló építészeti emlékek felmérése és dokumentálása a Kárpát-medencében” felmérő program 1998. évi jegyzőkönyve alapján készült. Itt is köszönetet mondunk Veöreös Andrásnak, szíves segítségéért.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-01-12 16:15:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.