Megújulásunk támogatója:  

Mária megkoronázása plébániatemplom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 7,042'
Hosszúság (lon):
E 23° 51,615'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjából Dés felé vezető Strada Mihai Viteazul (Vitéz Mihály) utca DK-i oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Désakna területén már a római korban fejtették a felszín közelében található kősó réteget. Az Árpád-kori falu a 12. században jött létre, melynek lakói folytatták a só kitermelését. A 15. században már mezőváros, melynek megélhetését a közeli sóbányák biztosították. A 14. század óta ismert Szent Péter temploma a 16. században protestáns kézre került – követve a település lakóinak felekezetváltását.

A mai, erősen eklektikus kinézetű római katolikus templom 1750-ben épült fel, erről a diadalív felirata is tanúskodik. Egy hajós, félkörös apszisú, keletelt templom. Az apszist kívülről egy, a szentély tengelyében elhelyezkedő támpillér támasztja meg. A déli oldalon egy sekrestye, az északin az előbbinél kisebb helyiség, egy raktár csatlakozik hozzá. Tornya a nyugati oldalon helyezkedik el, két harang található benne. A toronyalj mind a négy oldalán nyílik egy ajtó: egy az utca felőli bejárat, kettő a templomkert felőli, egy pedig a hajóba vezet. A hajó csehsüvegboltozattal fedett.
Fából készült karzatán az orgona foglal helyet. A karzat és a torony az épületen kívülről közelíthetők meg, a nyugati homlokzatot megtámasztó ÉNY-i támpillérbe rejtve található meg a lépcső. Az üvegablakok 1910-ből valók, magyar szenteket ábrázolnak.
A templom gyülekezete ma közel félszáz hívőből áll.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-09 16:30:07
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Désaknai vár (0.125 km)
Óvár (3.078 km)
Kozárvár (6.668 km)
Teleki-kúria (7.103 km)