Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus (ma ortodox) templom


A képek forrása: varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 11,431'
Hosszúság (lon):
E 24° 24,238'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-a-A-01716
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szásztörpény, 262–263. sz.
Egyéb adat:
Beszterce-Naszód megye ezen kis települése különleges templommal büszkélkedhet. Már a romanika idején, feltehetőleg az Ágoston rendi szerzetesek által épült első temploma is búcsújáró hely volt.
Rövid leírás:
Az 1332-es pápai tizedjegyzékben is megemlített település első temploma a 14. században épült. Emléke a román stílusú kehely alakú keresztelőkút. A ma is álló templom a gótika idején, 1504-ben épült, feltételezhetően Hunyadi János birtoklása idején. A megye több települése is a 15. század második végén került birtokába és ezzel párhuzamosan lendült fel az építőtevékenység a környéken.
A Szent Péter és Pál tiszteletére felszentelt templom egyhajós, keresztboltozatos tere gótikus sokszögzáródású apszisban folytatódik. Kívülről háromlépcsős, vízvetős támpillérek tagolják a falakat. Ablakai és ajtókeretei a gótikus stílust képviselik.
Még ma is látható néhány, a templom falait díszítő gótikus freskótöredék. A hajó északi falán, az oromzatban a Vir Dolorum (szenvedő Krisztus) jelenik meg, karéjos keretezésben. A szentély falán is feltártak késő gótikus freskótöredéket, amelyek stílusukban a székelydályai és a vajdahunyadi vár Mátyás-loggiáját díszítő freskókhoz hasonlíthatók.
A templomot körülvevő erődítmény 16. század elején épült.
A település lakossága és temploma nem sokkal a hitújítást követően evangelikus vallásra tért át, majd a szászok második világháború végi kitelepedése után az ortodox egyház tulajdonába került.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-13 06:20:24
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.