Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 16,793'
Hosszúság (lon):
E 22° 45,201'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település keleti szélén emelkedő dombon
Egyéb adat:
A település közigazgatásilag Krasznahídvég része.
Rövid leírás:
Somlyóújlak az Árpád-korban létrejött település Szilágysomlyó közelében, a Kraszna-patak partján. Neve alapján a 13. században keletkezett. Eredetileg – birtokos családjára utalva – Sutakújlaknak nevezték, mely nevet évszázadok alatt váltott fel a közeli Szilágysomlyóra utaló Somlyóújlak alak.

A falu temploma minden bizonnyal a 13. század második felében épülhetett, de erről sem írott, sem régészeti forrás nem áll rendelkezésre. Patrocíniuma is ismeretlen. A keletelt, egyhajós templom nyugati homlokzata előtt áll a román stílusban felépült templommal egyidős, négyszögletű alaprajzú, emeleti szintjén nyolcszögletűre bővülő, téglából falazott gúlasisakos torony. Szentélye eredetileg félkörös záródású volt. Az épület Erdélyben és Kelet-Magyarországon teljesen párhuzam nélküli jellegzetessége, hogy emeleti szintjén falában lépcsős folyosó fut körbe, melyekből mind a hajóba, mind pedig a külvilágba több hasonló ablak is nyílik. Az É-i folyosóba a hajó ÉNY-i sarkából induló, donga boltozatos feljárón, míg D-i, hasonló párjába a toronyból lehet feljutni. Az emeleti szinten körbefutó folyosók miatt megvastagodott falak terhét a hajó hosszanti falainak belső oldalán 4-4 db árkádív hordozza. Ezeken az 1930-as években még középkori freskómaradványok voltak láthatóak.

1751-ben a templomban tűz pusztított, melynek kárait csak több év alatt sikerült újjáépíteni: 1754-ben készült a mai kazettás mennyezet, 1775-ben a szószék, a padok egy része és az ajtó. 1778-ban a D-i kaput befalazták, mellette egy újat vágtak, amely elé kis szélfogó helyiséget emeltek. Ide falaztak be egy gótikus, szemöldökgyámos kő ajtókeretet, amely vagy a templom eredeti D-i kapuja, vagy pedig egykori sekrestyeajtaja lehetett. 1844-46-ban – helyszűke miatt – a templom eredeti szentélyét lebontották és K-i irányban megnövelték, felépítve a ma is álló, szabálytalan, poligonális „szentélyt”.

A leírás Zsigmond Attila: Somlyóújlak .Református templom. Kolozsvár, 1996. c. műve alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-13 13:21:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Somlyó vára (5.981 km)
Báthory-vár (6.404 km)
Gencsi-udvarház (6.497 km)
Kemény-kúria (9.356 km)
Bánffy-kastély (9.735 km)
Kemény-kúria (15.154 km)