Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 33,642'
Hosszúság (lon):
E 23° 49,790'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07790
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Aranyosgyéresi út (Câmpiei), 57.
Egyéb adat:
A falu 1966. óta közigazgatásilag Torda város keleti városrésze.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, Aranyos-széki székely faluról az első írott forrás a 13. sz. végéről maradt fenn. Ma is álló, középkori eredetű, évszázadok óta a református gyülekezet kezén lévő temploma a 14. század végén épülhetett.

Mivel a templomon részletes falkutatás eddig nem folyt, az egyházközség iratai pedig a történelem során (különösen az 1848-ban lezajlott román betörés idején) megsemmisültek, az épület történetét elég nehéz felvázolni. Középkori jellegzetességeit, így pl. középkori nyílászáró-kereteit leginkább a nyugati homlokzaton álló, (a modern korban épült fa sisakos) kőtorony őrizte meg. Hajója téglalap alaprajzú, jóval kevesebb középkori részlettel. Szentélye poligonális, támpilléres, de ez egy újkori építmény, talán a templom 1789-es, barokk felújítása során épült. Ekkor készült a (részben visszabontott és újjáépített) hajó mai déli bejárata is, benne igényes, korai klasszicista kapukerettel.

A templomot - a műemlékes hatóság megkerülésével - 1997-ben \"felújították\", ekkor sajnos leverték a freskókat őrző, korábbi vakolatrétegeket és kidobták az \"értéktelen\" régi bútorokat is.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-05-01 15:45:31
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.