Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 34,298'
Hosszúság (lon):
E 23° 47,090'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-A-07793
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
B. P. Haşdeu utca 1. (a fő tér déli részétől nyugatra az első párhuzamos utca)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A ma is négy középkori templommal büszkélkedő, nagy múltú Torda város gazdagságát a római kor óta művelt, közeli sóbányákból szerezte. A város egyik jelképének számító, a fő tér déli végében emelt templom Torda egyik legősibb, de egyben legtitokzatosabb épülete.

Az ágostonos remeték 1331-ben jelentek meg először Tordán. Kolostorukat, amely a rend egyik legjelentősebb központja volt Magyarországon, valószínűleg Károly Róbert király alapította Szűz Mária tiszteletére. A reformáció idején, a 16. század közepén a szerzetesek elhagyni kényszerültek templomukat, amely ezután hosszabb ideig hitéleti használaton kívül került: közvetlen környékével együtt várrá alakították át. A tordai reformátusok 1630-40 körül vehették használatba és I. Rákóczi György fejedelem segítségével helyreállították a romos épületet. A Rákóczi-szabadságharc idején a labancok súlyosan megrongálták: ekkor omlott be a hajó boltozata és diadalíve és lett használhatatlan a szentély. Vár funkciója is megszűnhetett. A 2. világháború súlyos tordai harcaiban szerzett sérüléseket a templom 1960-as évekbeli felújítása során javították ki.

Az egykori ágostonos kolostor temploma hosszú, keskeny téglalap alaprajzú teremtemplom. 19. században kialakított, új főbejárata a keleti falon keresztül nyílik. Eredeti, gazdagon faragott, gótikus bejáratai nyugatról, északról és délről nyíltak. A hajót 4 szakaszból álló, az eredeti gótikusnál jóval alacsonyabb, barokk csehsüveg-boltozat fedi. A keleti karzaton elhelyezett orgonája 1812-ből származik. A templomból dél felé egy kis ajtón a középkori kápolna helyén álló összekötő térbe, majd innen a historizáló képet mutató toronyba jutunk. A templomhoz egykor délről kapcsolódott a kolostorszárny.

Az épület ma a szakszerűtlen felújítások miatt komoly műszaki gondokkal küzd, falai vizesednek, boltozatai repedezettek.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-26 16:31:25
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.