Római katolikus és unitárius templomok maradványai

Cím:
A ma pár házból álló falutól NY-i irányban, a tó É-i partján futó úton kb. 500 m-re, a tó medrében, a parthoz közel.
Rövid leírás:
A települést a közeli Bözödről ide kirajzott népesség alapította még a középkorban (első írott adatunk a 16. századból van létezésére). Egykor híres középkori temploma helyett 1784-ben épült a ma még romjaiban álló római katolikus templom. Az erdélyi vallási türelem egyik jelképének számító községet egykor római katolikusok, unitáriusok, székely szombatosokból lett zsidók, valamint görög katolikus és ortodox románok lakták, példás egységben. De még ez az összetartó közösség sem tudott ellenállni a román kommunista diktatúra őrült faluromboló terveinek: 1975-ben a kis Küsmöd-patakán óriási gátat kezdtek építeni, amely több megszakítás után 1988-ban készült el. A falu szinte tisztán magyar lakosságának túlnyomó többségét erőszakkal kitelepítették. Az emelkedő vízszint 1994-re – pár magasabban elhelyezkedő ház kivételével – szinte az egész falut elöntötte, köztük a vízből ma is „kilógó” barokk római katolikus templomot és az 1918-ban épült unitárius templomot. A lassan pusztuló templomokat a környék zömmel cigány családjai alacsony vízálláskor kő- és cserép-lelőhelynek használják, elhordják. A római katolikus templomhajó mára megsemmisült, csak a torony – tetőtlen – tömege dacol egyelőre, a pusztulás mementójaként az idővel. A téglából, eredetileg is csak fatoronnyal épült unitárius templom sem mutat biztatóbb képet. Az épületek sorsa megpecsételődött.
Az elpusztított falura kis, házromot utánzó emlékmű utal a „tó” partján a következő szöveggel: „A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görögkatolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

Rhédey kastély (5.436 km)
Várhegyese (7.178 km)