Megújulásunk támogatója:  

Kisboldogasszony plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 28,202'
Hosszúság (lon):
E 24° 53,510'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli részén, a településen átvezető főút mentén, annak keleti oldalán, utcasorba illeszkedve áll, tornyával az utca felé nézve.
Egyéb adat:
A mai települést 1950-ben hozták létre három korábbi előd falucska egyesítésével.
Rövid leírás:
A középkori eredetű előd-faluban 1332-ben már állt templom. A falu lakossága a reformáció idején elébb reformátussá vált – e közösség használja a középkori templomot. A később unitáriussá váló lakosság a 18. században emelte a mai unitárius templomot. A katolikus felekezethez tartozóknak csak a 19. század közepén volt lehetősége egy kis kápolna felépítésére.

A nagyon egyszerű, téglalap alaprajzú, keletelt tengelyű, nyeregtetős, cseréppel fedett templomhajó előtt, a nyugati homlokzat elé ugró tömzsi, alig 2 szintes, gúlasisakos, szintén cserép héjalatú harangtorony. A hajóhoz keleten a nyolcszög három oldalával záródó szentély csatlakozik. A torony alatt nyíló, nyugati kapun juthatunk a síkmennyezetes hajóba, amelyből kosáríves diadalíven keresztül juthatunk a szentélybe. A templom műemléki értéke a szép, festett, kazettás deszkamennyezet. A templom belső berendezése 19-20. századi.

(A leírás Istvánfi Gyula (szerk.): Erdélyi római katolikus templomok – Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. című mű segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-27 14:37:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.