Cím:
str. Rozelor utca 4., - a város K-NY-i irányú főutcájának É-i oldalán, a központban lévő egyik útkereszteződésben.
Rövid leírás:
Az Árpád-korban betelepült székely falu plébániatemplomát minden bizonnyal a 13-14. század fordulóján emelték gótikus stílusban. Egyhajós, keletelt templom, nyugati homlokzatán toronnyal. Nyújtott, sokszögzáródású szentélyének csúcsíves ablakai, elfalazott szentségtartó fülkéje, illetve nyugati kapuja őrzi középkori jellegét. A reformáció kezdetén az unitárius közösség vette használatba, azonban 1640-től a reformátusok vették át. Az 1730-60-as években barokk stílusban építették át szentélyét Wesselényi Katalin támogatásával. Az 1935-36 között végzett átalakítások folytán azonban eredeti berendezései, famennyezete eltűntek, a hajó déli ablakai átalakultak, nyugaton pedig új előcsarnokot építettek hozzá. A kutatások során mind a szentély külső homlokzatán (egy püspökszent), mind annak belső falfelületein és boltozatán megfigyeltek középkori és a reformáció, majd a 18. század folyamán készült festett díszítést. A templom alatt kripta található, melyben többek között a 17. század óta itt birtokos Rhédey család egyes tagjai – köztük a ma a brit trónon ülő Windsor család ősének számító Rhédey Klaudia grófnő – földi maradványai is nyugszanak.