Špilberk (Spielberg) vára

Csehország
A belvárostól nyugatra emelkedő hegy tetején
Rövid leírás:
A középkori Brünn városa Dél-Morvaország legjelentősebb települése volt. A polgárváros fölé emelkedő domb tetején épült meg a 13. század második felében Spilberg (cseh helyesírással: Špilberk) vára, amely a mindenkori morva őrgrófok székhelye volt. Bár maga a vár a több évszázad alatt végzet, folyamatos erősítéseknek hála, szinte bevehetetlenné vált, az épület mégis a 17. századtól vált jobban ismertté, amikoris hírhedt börtönné alakították át. Az ekkoriban már Habsburg uralom alatt álló Cseh Királyságba tagolódott város börtönében az évszázadok alatt, egészen 1945-ig számos nemzet fiai raboskodtak - politikai foglyok és köztörvényes bűnözők egyaránt.

Az épület kiemelt magyar történelmi jelentőségét az adja, hogy 1795-től falai között ette a rabok keserű kenyerét - tizenöt magyar jakobinus mellett - Kazinczy Ferenc (1759-1831) író, költő, levéltáros, a magyar nyelvújítási mozgalom vezető alakja. Amint a sokéves rabságáról írt, Fogságom naplója című, fordulatos emlékirataiból kiderül, 1795 október elejétől ez év végéig raboskodtak a Spielbergben. Innen Kazinczy 1799-ben Kufstein szintén hírhedt börtönébe került át.

A vár északi kapuja mellett magyar és csah nyelvű tábla örökíti meg a magyar jakobinusok itteni szenvedéseit az alábbi szöveggel: "A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és haladásért. A magyar nép - 1964"

A ma múzeumként működő, hatalmas belső főépület folyosóján megtaláljuk Kazinczy emléktábláját is, ennek közelében pedig berendezték a magyar jakobinusok emlékszobáját is. (Találunk egyébként magyarokat abban a teremben is, amely a közép-európai Habsburg-ellenes felkelésekről emlékeznek meg.) Kazinczy fehér márványból készült, latin szövegű emléktábláját - a központi bronz dombormű Rigele Alajos híres pozsonyi szobrászművész alkotása - a Brünnben tanuló, szlovákiai magyar egyetemisták Corvina Klubja adományából emelték 1927. november 12-én. E tábla eredetileg a kazamatában, Kazinczy raboskodásának helyszínén volt, csak később hozták fel mai helyére, az egykori várbörtön északi szárnyának folyosójára. Maga a kazamatarendszer teljes egészében látogatható. Kazinczy cellája az északi részen volt.

Az adatlaphoz felhasználtuk Kokes János: Magyar emlékek Csehországban c. munkáját. A képek forrása: Petr Opletal, Beentree, Kirk, Millenium187, PetraB Peyer Anikó, Robert Köpferl / wikipedia.org